objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 18. februar 2011 ob 07:06

Laščani obubožani, Mercator prevzemajo Hrvati. In tokrat gre menda zares
Točno po scenariju Droge Kolinske: Pivovarna Laško skoraj insolvetna in komaj zberejo za plače, hrvaški magnat Ivica Todorić pa preko italijanskih in avstrijskih bank kupuje največje slovenske podjetje
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Znova so se pojavile govorice, da hrvaški magnat in lastnik Agrokorja Ivica Todorić snuje prevzem Mercatorja, kar mu - za osvežitev spomina - ni uspelo pred leti, ko je Mercator na hitro poskušal prodati pozneje nekdanji prvi človek Pivovarne Laško in pozneje padli tajkun Boško Šrot, nazadnje pa je Todorić poskušal največje slovensko podjetje prevzeti februarja lani. To sta nam že v sredo in četrtek neuradno potrdila dva člana uprave Mercatorja, stvar pa naj bi bila tokrat hudo resna, predvsem zaradi katastrofalne finančne situacije, kamor je padla Pivovarna Laško, skoraj 24-odstotna lastnica Mercatorja, kjer, kot pravijo naši viri na Mercatorju, "bodo morali prodajati." Laščani že prodajajo mariborski časnik Večer in časopisno hišo Delo (mimogrede, nezavezujoče ponudbe za nakup Dela so po naših podatkih oddali trije ponudniki, švedska medijska korporacija Bonnier, ki v Sloveniji že izdaja poslovni časnik Finance, švicarska založniška družba Ringier in konzorcij treh posameznikov, Andrea Warneckeja, Gerdta Larssona in Vibjorna Madsena, za katerimi pa naj bi stal za zdaj še neznani mednarodni sklad zasebnega kapitala, vendar so za Delo pripravljeni odšteti bore malo denarja, menda okoli 9 do 15 milijonov evrov), močna struja znotraj Pivovarne Laško pa naj bi forsirala tudi ločeno prodajo Pivovarne Union. Prodajo Dela osebno vodi član nadzornega sveta Dela in član uprave Pivovarne Laško Robert Šega, ki je tudi predsednik nadzornega sveta Mercatorja.
Po naših informacijah se Laščani tajno že nekaj časa pogajajo z Akrokorjem in Todorićem, komentar Pivovarne Laško v tej zvezi pa še čakamo. Tiskovni predstavnik Pivovarne Laško Jure Struc nam je sicer sporočil, da "plače zaposlenim ne zamujajo in so izplačane pravočasno." Govori se namreč, da so Laščani že "dvakrat zapored komaj zbrali za plače."
Ivica Todorić naj bi prevzem Mercatorja pripravljal skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj, ki je manjša lastnica Agrokorja (dobrih osem odstotkov), ampak pozor, EBRD je že financirala hrvaški nakup Droge Kolinske, ko je ta znana in zdaj že bivša slovenska firma pred nekaj meseci pristala v rokah zagrebške Atlantic grupe. Finančno pa naj bi Todorićev prevzem Mercatorja (hrvaški prehrambeni magnat cilja na več kot 50-odstotni delež!) financirala italijansko-avstrijska Unicredit banka (skupaj z Zagrebačko banko), ki ima hkrati v lasti nekaj več kot osem odstotkov Mercatorja. Pričakuje se tudi, da bi svoj lastniški delež v Mercatorju Hrvatom hitro prodala tudi Hypo banka, kjer so Laščani za najem kredita zastavili Delo za 58 milijonov evrov, kredita pa očitno ne morejo vrniti in se ravnokar spet pogajajo za reprogramiranje. Po dosedanjih informacijah je Todorić za pripravo prevzema Mercatorja že najel slovito ameriško svetovalno podjetje JP Morgan, v Ljubljani pa odvetniško pisarno Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji. No, spomnimo, odvetnik Aleš Rojs je znan kot prejšnji teden odstreljeni predsednik nadzornega sveta slovenske Hypo banke. Ivica Todororić naj bi tudi že določil datum, ko bo objavil prevzem slovenskega Mercatorja – 30. april.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ivica Todorić Boško Šrot Andrea Warneckeja Gerdta Larssona Vibjorna Madsena Robert Šega Jure Struc Aleš Rojs

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Laščani obubožani, Mercator prevzemajo Hrvati. In tokrat gre menda zares