objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 14. februar 2011 ob 07:10

Borza in lifestyle: Senica in Kresalova rabita 800 tisoč evrov na leto
Zakaj je odvetnik Miro Senica potreboval 20 milijonov evrov kreditov: poznavalci trdijo, da se je uštel pri borznih špekulacijah, znanci para Senica-Kresal pa s prstom kažejo na njuno življenje na veliki nogi
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Vsi tisti, ki so prejšnji teden, takoj po spektakularni zamenjavi vodstva slovenske Hypo banke poznavalsko ugotavljali, da gre za "doslej najhujši udarec vplivnemu paru Senica-Kresal," so imeli še kako prav. Samo tri dni po odhodu vodilnih bankirjev iz Steklenega dvora na Dunajski 114 so medije preplavili podatki o komaj verjetnih finančnih in kreditnih operacijah odvetnika Mira Senice, ki je za nameček fasal tudi prijavo na odvetniško zbornico, skupaj z razvpitim celjskim odvetnikom Dušanom Korošcem.
Med drugim se je izkazalo, da je ljubljanska vila Barjanka, kjer so poslovni prostori odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki d.o.o., nekajkrat pod hipoteko, enako velja tudi za njegov penthouse na vrhu vile Gradaške, kjer na 252 (!) kvadratnih metrih luksuzno živita odvetnik in ministrica za notranje zadeve ter predsednica LDS Katarina Kresal.
Vsi bančni krediti, ki jih je doslej dobil Senica na račun vile Barjanke in stanovanja na vrhu vile Gradaška, znašajo skoraj 20 milijonov evrov. V nekem trenutku, so ugotovili novinarji Dnevnika, je ljubljanski odvetnik eno in isto stanovanje zastavil celo dvakrat!
Poglejmo samo zadnja dva kredita (3 in 5 milijonov evrov), zaradi katerih sta obe nepremičnini še vedno pod hipoteko, torej v lasti dveh avstrijskih bank. Senica je penthouse  na vrhu Gradaške kupil pred šestimi ali sedmimi leti. Trenutno je stanovanje pod hipoteko avstrijske Volksbanke, ki mu je zanj dala 3 milijone evrov kredita. Sicer ne poznamo podrobnosti, ampak v "normalnih razmerah" je kaj takšnega seveda nemogoče, saj pomeni, da banka kvadratni meter njegovega (zdaj že rabljenega) stanovanja ceni na 12 tisoč evrov?! Pa vendar poglejmo, kako je to v tej državi vseeno možno.
Volksbanko je v Slovenijo "pripeljal" slovensko-avstrijski nepremičninski baron Jože Anderlič, zdaj tudi že družinski prijatelj Senice in Kresalove. Ko je februarja lani izbruhnila afera bulmastifi, je dva dni po tragični smrti zdravnika Saše Baričeviča poslovnež Anderlič nenadoma prevzel še nedokončano razkošno vilo in posestvo Mala Seva na slovenski obali, ki jo mediji in poslovni podatki povsem upravičeno povezujejo z Mirom Senico in Katarino Kresal. Prodaja je bila menda fiktivna, brez dejanskega plačila, za takšno operacijo pa moraš človeku popolnoma zaupati. Anderlič je tudi novi predsednik fundacije Parus (ustanovitelj ter alfa in omega fundacije je Miro Senica), vstopil pa je namesto prejšnjega predsednika fundacije in bivšega direktorja slovenske Hypo banke Božidarja Špana. Nenazadnje, Anderlič in par Senica-Kresal se skupaj hodijo zabavat na znameniti in prestižni dunajski Operni ples. Po vsej verjetnosti je torej Senica kredit pri Volkbanki dobil s posredovanjem Jožeta Anderliča, po drugi strani pa naj bi Senica omogočil Anderliču, da je nekatere posle preko off-shore podjetij speljal tudi skozi Hypo banko, menda nakup zemljišča za trgovsko verigo Hofer v Dravljah. Poznavalci pravijo, da so tovrstna "navzkrižna posredovanja" zelo učinkovita, poleg tega brišejo sledove neposrednih premoženjskih koristi.
Toda zakaj je odvetnik Miro Senica sploh zabredel v takšne bančne kredite? Vodi namreč uspešno odvetniško družbo, ki je po javno dostopnih podatkih leta 2009 imela dobrih 2 milijona evrov prihodkov in 311 tisoč evrov dobička. Poleg tega je Senica lastnik še nekaterih drugih podjetij, kjer prav tako obračajo milijone evrov, vendar o tem pozneje. Tisti njuni znanci in prijatelji, ki Senico in Kresalovo bolje poznajo, trdijo, da njun življenjski slog ali življenje na veliki nogi (nepremičnine, avtomobili, potovanja, obleke, drage restavracije in druga zabava) letno zahteva 700 do 800 tisoč evrov. Leta 2007, ko se je (slovenski) trg vrednostnih papirjev izredno vzpenjal, pa naj bi odvetnik Senica postal tudi borzni špekulant. Podobno kot drugi veliki borzni špekulanti je najemal kredite (zato tudi vsi ti krediti pri Hypo banki, Volksbanki in mariborski Probanki) in kupoval vrednostne papirje. Tako je po naših informacijah, denimo, kupil tudi delnice Zavarovalnice Triglav, čeprav je to doslej vedno nekako zanikal. Leto dni pozneje (2008) so delnice strmoglavile (delnice Triglava so padle s 500 na 100 evrov), zato so banke zahtevale nove garancije. Odvetnik Senica se je soočil z dejstvom, da mora kredite vrniti ali pa povečati garancije. Zato se je pred dvema letoma najverjetneje tudi odločil, da bo po sistemu "sell and lease back" prodal vilo na Barjanki.
Mimogrede, morala je biti res nuja in "kriza" z denarjem, kajti Senica je s tem na nek način tudi pokazal finančno šibkost, ljudje bi lahko začeli vanj celo – dvomiti. Morda je tudi zato 25. avgusta 2009 na vrtu vile Barjanke pripravil tisto famozno zabavo za člane združenja Yes. Dober mesec dni pozneje pa se je zavrtel posel prodaje te iste vile, kjer sta na strani Hypo banke sodelovala prejšnji teden odstavljena člana uprave slovenske Hypo banke Urban Golob in izvršni direktor Hypo Leasinga Andrej Potočnik. No, oba sta bila tudi gosta na prestižni Senica-Yes zabavi.
Sistem "sell in lease back" je sicer povsem normalna operacija, s katero se banke in leasing hiše vnaprej zavarujejo, da v primeru neplačevanja anuitet ni potrebno voditi praviloma dolgih in mučnih procesov zaplembe nepremičnin, saj ima banka nepremičnino v lasti vse do plačila zadnjega obroka. Šele na koncu jo prepiše na kreditojemalca. Seveda pa se banke in leasing hiše dodatno zavarujejo tako, da nepremičnine vedno ocenijo "konservativno", upoštevajoč tudi razmere na tržišču in morebitno vnaprejšnjo izgubo vrednosti nepremične. Povedano drugače, tisti, ki nepremičnino proda banki ali leasing hiši, zanjo pokasira vedno manj, kot si predstavlja, da bo dobil. Toda v primeru vile Barjanke, Mira Senice in Hypo banke se je zgodilo ravno obratno. Kljub temu, da je vrednost nepremičnin leta 2008 in 2009 močno upadla, je Senici vilo uspelo prodati za več kot odličnih 5 milijonov evrov. Kaj sta pri tem pridobila Urban Golob in Andrej Potočnik, lahko samo ugibamo, največ pa je zanesljivo pridobil Senica, ki je s tem poplačal kredit, ki ga sicer gotovo ne bi mogel.
Toda pozor, v "normalnih razmerah" bi banka ali leasing hiša vilo Barjanka ocenila na 2, največ 2,5 milijona evrov, za preostanek nevrnjenega kredita (2,5 milijona evrov) pa bi vsaka normalna banka poskušala zapleniti drugo premoženje odvetnika Mira Senice.
Za primerjavo poglejmo cenitev palače na Prešernovem trgu, kjer sta Centralna lekarna ter Inštitut za varovanje zdravja. Pahorjeva vlada je marca lani naročila dve neodvisni cenitvi, ki stavbo cenita na 10 milijonov evrov. Gre za palačo na neprecenljivem mestu sredi prestolnice, Prešernovem trgu, notranjost stavbe pa obsega nekaj tisoč kvadratnih metrov. Zdaj pa to primerjajmo s stanovanjem Mira Senice in Katarine Kresal na robu mesta, za katerega je Senica dobil 3 milijone evrov kredita, Volksbanka pa hipoteko na 252 kvadratnih metrov stanovanjske površine. Tudi cenitev vile Barjanke za 5 milijonov evrov ne vzdrži nobene resne bančne presoje. Nič čudnega torej, da je na tak način odletelo vodstvo slovenske Hypo banke.
Miro Senica posluje prek odvetniške pisarne na Barjanski 3 in prek kopice lastniških ter povezanih družb na Zoisovi 4. Med temi družbami sta zanimivi Puteus d.o.o. in MSO d.o.o., obe družbi za upravljanje. Družba MSO, na primer, je bila ustanovljena 30. oktobra 2008, leto dni pozneje pa je že imela več kot 8 milijonov evrov "sredstev" in več kot dva milijona evrov "kapitala". Lastnik obeh podjetij je Senica, direktorica pa Blanka Muster, ki se je pojavljala tudi v poslovnih povezavah okoli posestva Mala Seva. Spomnimo, to posestvo je Jože Anderlič kmalu prodal naprej, in sicer podjetju Ekoplan A d.o.o., katerega direktor je Predrag Šinik. Šinik je tudi lastnik podjetja Palatium d.o.o., prav tako družbe za upravljanje, ki spet domuje na Zoisovi 4. Na tem naslovu je imela sedež tudi zdaj že izbrisana družba Arbiter d.o.o. v lasti ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Zamenjava vodstva slovenske Hypo banke in Hypo Leasinga pa odvetniku Senici na nek način reže enega od ključnih vzvodov infrastrukture, kjer je Senica napajal svoje bogastvo.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Senice Dušanom Korošcem Katarina Kresal Jože Anderlič Saše Baričeviča Božidarja Špana Urban Golob Andrej Potočnik Pahorjeva Blanka Muster Predrag Šinik Aleša Zalarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Borza in lifestyle: Senica in Kresalova rabita 800 tisoč evrov na leto