objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 20. januar 2011 ob 07:10

Matoz čez mizo ministrici Širci: Dovolj je obljuba, vam verjamemo na besedo
Tajna pogajanja ministrice za kulturo in društva za pravno državo o referendumu za znižanje RTV naročnine: Marko Filli na robu živčnega zloma, tuhtanje Majde Širca pa stane 230 tisoč evrov na dan
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Eno uro so včeraj popoldne trajala tajna pogajanja med ministrico za kulturo Majdo Širca in generalnim direktorjem RTV Slovenija Markom Fillijem na eni ter predstavniki društva za pravno državo na drugi strani, na temo, kaj storiti s plačevanjem naročnine RTV. Sestanek se je začel ob 17. uri, poleg Širce in Fillija so bili zraven še direktor direktorata za medije Vojko Stopar, predstavnica ministrstva za finance, društvo za pravno državo pa so zastopali odvetnik Franci Matoz, kot pravni zastopnik društva (ker je bil predsednik društva Rado Pezdir zadržan na okrogli mizi Akademije za demokracijo), ustanovni član društva Leo Oblak, znan kot lastnik radijske mreže Infonet, in Dejan Kovačevič, študent računalništva iz Velenja, ki je medijsko zaslovel dva dni prej, ko je v ponedeljek dopoldne v državnem zboru vložil 2700 podpisov za pobudo razpisa zakonodajnega referenduma o RTV naročnini.
Spomnimo, vložena referendumska pobuda je ustavila uveljavljanje novega vladnega zakona, ki določa naročnino RTV v znesku 12 evrov mesečno. Kar pomeni, da RTV do nadaljnjega sploh ne more zaračunavati naročnine ali drugače, gledanje RTV Slovenija je zdaj enostavno - zastonj. Pahorjeva vlada je namreč 11. januarja sprejela zakon o izvrševanju proračuna, potem ko so modro ugotovili, da zaradi nedavnega vladnega katastrofalnega poraza na referendumu o RTV ni (več) prave zakonske podlage za obračunavanje RTV prispevka. Da bi se nekako izognili referendumskemu izidu, je Pahorjeva vlada RTV naročnino določila v drugem zakonu. Vendar pozor, tako imenovani "Grimsov zakon" o RTV naročnino določa v znesku 11 evrov, na referendumu propadli zakon o RTV, ki ga je forsirala ministrica za kulturo Majda Širca, pa je višino RTV naročnine dvignil na 12 evrov.
Ministrica Širca je Matozu, Oblaku in Kovačeviču potožila, da je pobuda za začetek postopka zakonodajnega referenduma sprovocirala situacijo, ko RTV Slovenija državljanom ne more več zaračunavati naročnine, vsaj dokler ne bo odločeno o usodi referenduma. Marko Filli pa je jamral, da RTV ostaja brez financiranja in bo tako rekoč bankrotirala. Zato je Širca apelirala na pobudnike referenduma, naj – zaradi težke situacije javne televizije – odstopijo od referendumske pobude?! Toda predstavniki Društva za pravno državo so bili zelo jasni: naj Pahorjeva vlada naročnino vrne nazaj na 11 evrov, kot je to določeno v obstoječem in veljavnem Grimsovem zakonu o RTV iz leta 2005, in ukine "nesistemsko" podražitev naročnine, ki jo je vlada nameravala izpeljati skozi proračunsko zakonodajo.
Vsem je tudi jasno, da bi vlada referendum o podražitvi RTV naročnine (spet) gladko izgubila. Še več, če bi vlada izgubila še ta ertevejevski referendum, potem RTV naročnine ne bi mogla pobirati še najmanj leto dni. Zato so Matoz, Oblak in Kovačevič ministrici Širci prijazno predlagali, naj javno obljubi, da bo višino RTV naročnine vrnila nazaj na 11 evrov, oni pa bodo referendumsko pobudo umaknili. "Ministrica, dovolj je vaša obljuba, saj mi vam verjamemo na besedo," je Širci čez mizo dejal Matoz.
Medtem ko Majda Širca tuhta, kaj naj naredi, RTV Slovenija vsak dan izgubi 230 tisoč evrov(!); toliko denarja bi namreč dnevno pokasirali od naročnine. No, bomo videli, kako se bo na koncu odločila ministrica Širca. Rok za ministričino odločitev je sedem dni, od minulega ponedeljka naprej, to je zakonski rok, ko lahko pobudniki referenduma še umaknejo vloženo zahtevo za sklic referenduma.
Največje razočaranje sestanka pa je bil generalni direktor RTV Marko Filli. Ves čas je deloval skrajno živčno (bil je skoraj na robu živčnega zloma), skakal je v besedo in vpil, da je RTV pomembna ustanova, zdaj pa so jo finančno ogrozili. Na koncu sestanka se nevljudno ni hotel niti rokovati z Dejanom Kovačevičem in mu zabičal, naj naslednjič raje premisli, kaj počne. Če bi Marko Filli slučajno vodil včerajšnja pogajanja, bi vse skupaj zanesljivo padlo v vodo, trdijo naši viri. Sicer pa se Filli in ministrica Širca po – za vlado – izgubljenem referendumu praktično ne slišita in vidita več. Filli se sodelavcem pritožuje, da ga Širca ne kliče, da mu ne dviguje telefona in ne more več do nje. Po naših informacijah je ministrica Širca direktorju Filliju zamerila, da pred referendumom ni dovolj odločno podprl njenega zakona o RTV. Tako je Marko Filli na včerajšnjem sestanku po dolgem času sploh imel priložnost v živo srečati ministrico …
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Majdo Širca Markom Fillijem Vojko Stopar Franci Matoz rado pezdir Leo Oblak Dejan Kovačevič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Matoz čez mizo ministrici Širci: Dovolj je obljuba, vam verjamemo na besedo