objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 3. januar 2011 ob 07:00

Kvota pozitivnih novic: Kučan za božič, Kresalova pa lepa in zaljubljena
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Nekaj tednov potem, ko je predsednik države Danilo Türk novinarjem, urednikom in medijem državniško položil na dušo, da Slovenija potrebuje "kvoto pozitivnih novic," je kolumnist časnika poslovnega Finance Stanislav Kovač ugotavljal nasprotno, češ, "povsem nekritičen odnos glavnih tiskanih dnevnikov do zdajšnjega in nekdanjega predsednika države prinaša sporočilo, da Slovenija ne potrebuje kvote pozitivnih novic, ampak predvsem kvoto negativnih novic o Türku in Kučanu."
Kako natančno ubogljivo so predsednika Türka razumeli založniki in uredniki revije Obrazov, dokazuje prednovoletna številka. Naslovnico in štiri notranje strani so namenili nekdanjega predsedniku države Milanu Kučanu in božičnemu večeru Kučanovih pri njih doma v Murglah. Pri tem je presenetljivo, kako daleč "prek meja zasebnosti" je Kučan pripravljen spustiti skrbno izbrane tabloidne revije in točno določene novinarke (reportažo pri Kučanovih je za Obraze spisala nekdanja urednica revij Jana in Lady Bernarda Jeklin, sicer tudi vidna članica Golobičeve stranke Zares, Kučan pa ji je za objavo v reviji, kot faksimile, posodil celo intimni družinski listek s spiskom daril, napisan dedku Mrazu), in kako osladno je moč napisati takšne članke.
Kljub bizarni osladnosti reportaža iz ljubljanskih Murgel prinaša tudi zanimivo in dovolj pomenljivo politično sporočilo. Iz članka namreč izvemo, da je bil Kučan na tisti dan, citiramo Bernardo Jeklin, "na pomembnem predprazničnem sestanku visoke politike," zato je malce zamujal domov. Vprašanja, ki sledijo, so naslednja. Prvič, Kučan je nekdanji predsednik države in upokojen, zato je vsaj čudno, zakaj se udeležuje sestankov visoke politike?! Nenazadnje tudi sam kar naprej zagotavlja, da se s politiko, vsaj aktivno, ne ukvarja več, zdaj pa beremo, da Kučan, celo tik pred prazniki, hodi na politične sestanke. In drugič, in kako je mogoče, da že pred leti upokojena urednica Jane in Lady ve, da je Milan Kučan na pomembnem sestanku visoke politike, tako se je namreč v članku Jeklinova pohvalila sama?
Za nameček so pri reviji Obrazi poskrbeli, da so v tej številki objavili še eno pismo dedku Mrazu, ki ga je spisala ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal, ter ponovno ponatisnili fotografijo Kresalove in razvpitega odvetnika Mira Senice med kosilom v elitni ljubljanski restavraciji As, s famoznim pripisom, spet citiramo ... "Z zasanjanim pogledom je lepa ministrica zrla v svojega izbranca ..." Da bi revija Obrazi izpadla kolikor toliko politično uravnotežena, je odgovorna urednica Gordana Sredojević Goga poleg fotografije Kresalove in Mira Senice plasirala še fotografijo Urške Bačovnik in liderja opozicijske SDS Janeza Janše, ki naj bi ponazarjala "zaljubljenost nekdanjega predsednika vlade in njegove lepe Urške."
Mimogrede, za manj poučene: Gordana Sredojević Goga na Fakulteti za družbene vede predava predmet urejanje revijalnega tiska.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk Stanislav Kovač Milanu Kučanu Bernarda Jeklin Golobičeve Katarina Kresal Mira Senice Gordana Sredojević Goga Urške Bačovnik Janeza Janše

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kvota pozitivnih novic: Kučan za božič, Kresalova pa lepa in zaljubljena